• Tijdelijk gebruik van leegstaande panden goed organiseren en mogelijk maken is één van de oplossingen om de wooncrisis aan te pakken.

  Tijdelijk gebruik: een nieuwe thuis

  16 augustus 2019

  Thuis zijn, wat betekent dat? Een fijne plek om een groot deel van je tijd door te brengen? Voor veel mensen wel. Maar niet voor iedereen. Er zijn ook mensen voor wie het onmogelijk is om een degelijke, betaalbare woning te vinden. Ze leven in slechte, ongezonde woningen of zelfs op straat. Samenlevingsopbouw Brussel werkt aan oplossingen door in te zetten op tijdelijk gebruik van leegstaande panden.

  Kan je je inbeelden dat je ziek wordt, je job verliest, de huur niet meer kan betalen, snel iets nieuws moet zoeken en enkel een uitgeleefde woning van een huisjesmelker vindt? Dat je op de vlucht bent geslagen voor oorlog in je thuisland, bescherming zoekt in België, maar wacht op je papieren waardoor je nog niet kan huren en op straat terechtkomt? Of dat je een job hebt maar niet veel verdient, alleen voor je kinderen moet zorgen, aan alle voorwaarden voldoet om geholpen te worden met een sociale woning, maar dat je op een wachtlijst terechtkomt?

  Overheid moet wooncrisis aanpakken

  Door de manier waarop onze huizenmarkt is georganiseerd, is het voor sommige mensen onmogelijk om hun situatie te verbeteren. Hoe hard ze ook hun best doen. Er is een wooncrisis en het is aan beleidsmakers om dringend keuzes te maken en die crisis aan te pakken. Eén van de oplossingen voor mensen in woonnood is het tekort aan woningen koppelen aan leegstand en daar een goed regelgevend kader voor maken.

  Naar een alternatieve woonvorm van tijdelijk gebruik

  Tijdelijke bezetting of tijdelijk gebruik is een woonvorm waar Samenlevingsopbouw innovatieve projecten rond ontwikkelt. In Brussel bijvoorbeeld in de Frankrijkstraat. Met de eigenaar van een groot leegstaand pand werd afgesproken dat Samenlevingsopbouw Brussel er voor een periode van vier jaar een tiental gezinnen mocht onderbrengen. De gezinnen knapten zelf hun appartementen op. Ze krijgen begeleiding om te sparen en stoppen elke maand een klein bedrag in een fonds, waarmee de kosten worden gedekt en nieuwe tijdelijke woonprojecten worden opgezet.

  Maandelijks organiseren de bewoners een overleg. Over hun woonsituatie, over contacten met de eigenaar en met politici, enzovoort. Voor zichzelf stellen ze onder begeleiding van een opbouwwerker van Samenlevingsopbouw ‘springplankdoelstellingen’ voorop om te bouwen aan een toekomst. Yrina, één van de bewoners van het pand, verwoordt haar ervaring met wonen in de tussentijd zo: “De stabiliteit die ik hier vond had ik nodig om werk te zoeken, om deel te nemen aan de samenleving en om nuttig te zijn.”

  In De Standaard Weekblad van 17 augustus vind je een fotoreportage over het project in de Frankrijkstraat met foto’s van Muriel Verbist.

  Lees meer over het project van Samenlevingsopbouw Brussel

 • De hele zomer lang: verhalen uit het buurthuis

  02 juli 2019

  Een hele zomer lang, verhalen van bezoekers, vrijwilligers en professionals van buurtwerking Dinamo.

  Lees meer >
 • Verhalen brengen mensen samen in Roeselare

  18 juni 2019

  Zoals elk jaar tijdens de Week van Verbondenheid, is er een etentje georganiseerd door vrijwilligers. Maar deze keer worden er eerst verhalen verteld.

  Lees meer >
 • De toekomst van sociale huisvesting in Vlaanderen

  02 juli 2019

  Visies en praktijken over waar het naartoe moet met de sociale huisvesting.

  Lees meer >
 • Ook na 26 mei ...

  06 juni 2019

  Uitdagingen die we vanuit Samenlevingsopbouw met hart en ziel aangaan. Ook na 26 mei.

  Lees meer >
 • Inspirerend e-book over betaalbaar wonen

  02 juli 2019

  Een ander perspectief op wonen in 19 goede praktijken.

  Lees meer >
 • Opstart Noodkoopfonds - opinie, DS 20 mei 2019

  20 mei 2019

  Een mooie stap richting socialer renovatiebeleid.

  Lees meer >
 • Participatiebeleid in Merelbeke

  05 juni 2014

  Het proces dat het gemeentebestuur liep met de bewoners uit haar landelijke kernen is een toonaangevend initiatief voor Vlaanderen

  Lees meer >
 • Right(s) Now! - 12 mei, mars in Brussel

  29 april 2019

  Samenlevingsopbouw steunt de verkiezingscampagnes 'Komaf Met Armoede' (Decenniumdoelen) en 'Artikel 23' (HbH).

  Lees meer >
 • 2 buurtwerkers, Dilbeek en Vilvoorde

  17 juni 2019

  Voor Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant.

  Lees meer >