Hulp bij belastingaangifte kon eerst enkel via de telefoon. Voor een aanzienlijke groep mensen is die drempel veel te hoog en blijft minimale fysieke dienstverlening nodig. Onze vraag naar fysieke afspraken werd gehoord. Tot 30 juni kunnen organisaties alle vragen tot ondersteuning centraal doorgeven aan de belastingdienst, waarna afspraken worden toegekend.
Neem voor meer informatie contact op met Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. van Samenlevingsopbouw.

Jaarlijks trekken veel mensen naar de zitdagen georganiseerd door de fiscus in gemeenten, lokale belastingkantoren of shoppingcentra voor hulp met hun papieren belastingaangifte. Het gaat om mensen die geen betaalde hulp kunnen inschakelen en digitaal moeilijker hun weg vinden. Door de coronacrisis besloot de fiscus vorig jaar, in 2020, de zitdagen te schrappen en te vervangen door telefonische ondersteuning op afspraak.

Die manier van werken wil de FOD ook dit jaar verderzetten. Voor een aanzienlijke groep mensen is die drempel veel te hoog, hun dossier te ingewikkeld, en bovendien bereikt men zo lang niet iedereen. Minimale fysieke dienstverlening blijft nodig! Samenlevingsopbouw en andere welzijnsorganisaties krijgen tal van signalen dat mensen nergens terecht kunnen voor wat essentiƫle dienstverlening zou moeten zijn. Met een mogelijk gevolg dat er boetes worden uitgescheven omdat mensen hun aangifte niet (tijdig) in orde kregen.

>> Organisaties vragen fysieke hulp voor kwetsbaren bij invullen belastingaangifte (HLN, 31/05/2021)

>> Check onderstaand filmpje waarin projectcoƶrdinator Mattia en vrijwilliger Marleen het probleem helder uitleggen. Het filmpje dateert van vorig jaar (2020) toen het probleem van enkel telefonische ondersteuning er ook al was! 

 belastingaangifte film apenstad

Terug naar het nieuwsoverzicht